SKU : 4787
48.79 zł
48.79 zł
97.32 zł
162.96 zł
Alkaliczny, szybkodziałający środek do dezynfekcji kuchni. Umieszczony w wykazie DVG (Niemieckiego Stowarzyszenia Medycyny Weterynaryjnej) dla badań w temp. 20 °C i 10 °C. Dlatego nadaje się także do pomieszczeń chłodniczych. Usuwa tłuszcze, oleje i białko pochodzenia roślinnego i zwierzęcego przy równoczesnej dezynfekcji. Wolny od substancji zapachowych. Skuteczny wobec bakterii salmonelli i listerii. Spełnia wymogi norm europejskich: EN 1040, EN 1275, EN 1276 i EN 13697. Zaświadcza się o braku zastrzeżeń co do stosowania ww. produktu w obszarze spożywczym.
OBSZAR ZASTOSOWANIA
Do mycia i dezynfekcji wodo- i zasadoodpornych podłóg, ścian i powierzchni roboczych w zakładach przemysłu spożyczego. Nie stosować do powierzchni wrażliwych na zasady!
SPOSÓB UŻYCIA
Przed pierwszym użyciem należy sprawdzić w niewidocznym miejscu odporność materiału na działanie środka.
Mycie bieżące (Mycie dezynfekujące):
Dozowanie: patrz tabela.
Mycie gruntowne (Dezynfekcja z szorowaniem):
Maszyna jednotarczowa i odkurzacz wodny. 400 ml na 8 L zimnej wody.
Metoda mycia pianą: 1 doza (główka dozująca) = 25 ml
500 ml butelkę ze spryskiwaczem pianowym napełnić zimną wodą do zaznaczonego miejsca i dodać 1 dozę Blutoxolu. Ściereczkę zwykłą lub z mikrofazy pokryć pianą i czyścić nią powierzchnię. Zabrudzoną ściereczkę wypłukać w wodzie. Powierzchnie mające bezpośredni kontakt z art. spożywczymi należy po przeprowadzeniu mycia dezynfekującego koniecznie spłukać wodą pitną (8 L na m2). W przypadku nawarstwionych zabrudzeń tłuszczowych i białkowych Blutoxol w odpowiednim stężeniu (zimny) nanieść na powierzchnię i szorować podłogę maszyną z gorącą wodą w zbiorniku.
Obszar mało obciążony | |||
Bakteriobójczy | Grzybobójczy | ||
30 min. | 60 min. | 30 min. | 60 min. |
Art. spożywcze pochodzenia zwierzęcego oprócz mleka włącznie z kuchniami przemysłowymi. | |||
3,0 V-% (30 ml w 1 L wody) | 2,5 V-% (25 ml w 1 L wody) | 1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) | 0,5 V-% (5 ml w 1 L wody) |
Mleko i produkty mleczne | |||
3,0 V-% (30 ml w 1 L wody) | 2,5 V-% (25 ml w 1 L wody) | 1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) | 0,5 V-% (5 ml w 1 L wody) |
Obszar bardzo obciążony | |||
Bakteriobójczy | Grzybobójczy | ||
30 min. | 60 min. | 30 min. | 60 min. |
Art. spożywcze pochodzenia zwierzęcego oprócz mleka włącznie z kuchniami przemysłowymi. | |||
4,5 V-% (45 ml w 1 L wody) | 3,5 V-% (35 ml w 1 L wody) | 1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) | 1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
Mleko i produkty mleczne | |||
3,0 V-% (45 ml w 1 L wody) | 2,5 V-% (35 ml w 1 L wody) | 1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) | 1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
Nie ponosimy odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku niewłaściwego stosowania produktu. Płyn do mycia dezynfekującego stosować zgodnie z przeznaczeniem. Przed użyciem zapoznać się z oznakowaniem produktu i dołączoną ulotką.
Kryteria testowe | Stężenie | Czas działania | Skuteczność |
EN 1040 (bakteriobójczy) Faza 1 Test bazowy | 1 % (100 ml) w 10 L wody | 5 min. | Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus |
EN 1275 (drożdżobójczy) Faza 1 Test bazowy | 1 % (100 ml) w 10 L wody | 5 min. | Candida albicans |
EN 1276 (bakteriobójczy), Faza 2 / etap 1 | 2% (200 ml) w 10 L wody | 5 min. | Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (włącznie z MRSA), Escherichia coli, Enterococus hirae |
EN 13697 (bakteriobójczy), Faza 2 I etap 2 z niewielkim (clean conditions) organicznym obciążeniem i wysokim (dirty conditions) organicznym obciążeniem | 5% (500 ml) w 10 L wody | 30 min. | Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (włącznie z MRSA), Escherichia coli, Enterococus hirae, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium |
EN 13697 (drożdżobójczy), Faza 2 I etap 2 z nieznacznym (clean conditions) organicznym obciążeniem i wysokim (dirty conditions) organicznym obciążeniem | 3% (300 ml) w 10 L wody 2 % (200 ml) w 10 L wody 4% (400 ml) w 10 L wody 3 % (300 ml) w 10 Lwody | 15 min. 30 min. 15 min. 30 min. | Candida albicans leilik. |
ZUŻYCIE NA M2
Mycie dezynfekujące: 0,4-3,6 ml w zależności od zastosowanego stężenia Dezynfekcja z szorowaniem: 16 ml
Metoda mycia pianą: 0,3-1 ml
SKŁAD (wg 648/2004/WE)
W 100 g zawarte są substancje czynne:
2,4 g chlorek didecylodimetyloamoniowy,
1,9 g chlorek benzylodimetyloalkiloamoniowy
Pozostałe składniki (wg 648/2004/VVE): niejonowe związki powierzchniowo-czynne <5 °/0, sole organiczne i nieorganiczne, barwniki.
pH (koncentratu): ok. 13 pH
(roztworu roboczego): ok. 12,5
Xi, Drażniący w koncentracie;
N, Niebezpieczny dla środowiska w koncentracie
R 38 Działa drażniąco na skórę.
R 41 Ryzyko poważnego uszkodzenia oczu.
R 50 Działa bardzo toksycznie na organizmy wodne.
S 24/25 Unikać zanieczyszczenia skóry i oczu.
S 26 Zanieczyszczone oczy przemyć natychmiast dużą ilością wody i zasięgnąć porady lekarza.
S 37/39 Nosić odpowiednie rękawice ochronne i okulary lub ochronę twarzy.
Produkt nie jest produktem konsumenckim w myśl dyrektywy 1999/44/WE Art. 1!
Dodaj Opinię jako pierwszy